У сваёй поварскай справе Наталля — сапраўдны майстар, яна ўжо шмат гадоў працуе ў грамадскім харчаванні. Прыгатаваць умее ўсё: і будзённыя стравы, і святочныя, і на “хуткую руку”, і складаныя… Сёння яна дзеліцца некаторымі рэцэптамі. З імі справіцца нават нявопытная гаспадыня і да таго ж — “смачныя”, якраз спатрэбяцца, каб парадаваць родных у жаночае свята.
Салата «СВЯТОЧНАЯ»
Спатрэбяцца: 2-3 вараныя яйкі, кансерваваная кукуруза, зялёны гарошак, 1–2 балгарскіх перца, шампіньёны (можна апенькі), 200 г каўбасы або вяндліны, 1 пачак сухарыкаў альбо чыпсаў, маянэз.
Для вырабу салаты трэба ўзяць вялікую талерку і звычайную шклянку. На сярэдзіну талеркі пастаўце шклянку, а вакол яе выкладвайце: яечка, кукурузу, перац, грыбы, гарошак і каўбасу. Цяпер зможаце вымаць шклянку. Утварылася пустэча, куды і высыпце пачак сухарыкаў альбо чыпсаў. Запраўляюць салату маянэзам перад падачай на стол.
САЛАТА «КАХАНКА»
На талерку выкладваем слаямі:
— моркву сырую, дробна цёртую (на бурачнай цёрцы),
— цёрты сыр цвёрдага гатунку,
— маянэз з часнаком,
— добра прамыты ізюм,
— цёртыя вараныя буракі,
— маянэз,
— зверху пасыпаем грэцкімі арэхамі.
Курыная пячонка ў гаршчочках
Памыйце, крыху абсушыце і парэжце 300 грамаў курынай пячонкі на невялікія кавалкі, абваляйце ў муцэ. На патэльні разагрэйце 2 сталовыя лыжкі сметанковага масла і хуценька падсмажце на моцным агні да ўтварэння скарыначкі. Потым дабаўце парэзаную цыбуліну і смажце хвілінкі тры. Гліняны гаршчочак змажце ўнутры маслам, пакладзіце парэзаную вялікімі кавалкамі бульбу, а таксама парэзаную кубікамі моркву, пячонку з цыбуляй. Пасля гэтага заліце соусам, прыгатаваным з 300 мл вады, 3 сталовых лыжак смятаны, солі, чорнага перца па смаку. Гаршчочкі пастаўце ў духоўку на 40 – 50 хвілін. За 10 хвілін да гатоўнасці пасыпьце нацёртым сырам цвёрдых гатункаў. Перад падачай на стол упрыгожце зелянінай.
Мачанка (на чацвярых)
Спатрэбіцца:
500г свініны, 300 мл ялавічнага бульёну, 40 г алею, 1 цыбуліна, 25 г мукі, 200 мл смятаны, спецыі і соль на смак.
Спосаб прыгатавання:
Трэба падрумяніць свініну да хрумсткай скарыначкі і дабавіць бульён, спецыі, 20 хвілін гатаваць на агні. Затым падсмажце цыбулю і дабаўце да свініны.
Пакуль яна гатуецца, у асобнай пасудзіне падсмажце муку на працягу некалькіх хвілін. Дабаўце 2 лыжкі бульёну і размяшайце. Уліце смятану, дабаўце спецыі і гатуйце на слабым агні ад 5-10 хвілін. Заліце ёю свініну і пастаўце ў гарачую духоўку на 20 хвілін
Мачанку наліваюць у глыбокія талеркі кожнаму парцыённа, каб макаць туды бліны.